Számok
és statisztikák

Az ember átlagosan naponta 10.000-20.000 liter levegőt lélegez be és a belélegzett levegő nagy része beltéri környezetből származik.

Beltéri levegő szennyezés okozza a globális betegségek számának 2,7%-át (Forrás: Global Health Risks – Mortality and burden of disease attributable to selected major risks WHO, 2009).

Egyes európai országokban a családok 20-30%-ánál vannak problémák a páratartalommal, ennek következtében a légzőszervi rendellenességek kockázata 50%-kal, a gyermekkori asztma kialakulásának kockázata 13%-kal nagyobb.(Forrás: World Health Organization 2009).

Az épületekkel kapcsolatos betegségek nagy hatást gyakorolnak az egészségre, különösen jellemzőek az allergiás légúti betegségek, melyeknek gyakorisága egyre jobban növekszik Európa szerte. Az asztma az európai felnőtt lakosság 3-8%-át érinti, míg a gyermekek körében ez a szám ennél is magasabb.

Európában az emberek idejük közel 90%-át zárt terekben töltik.

A kültéri és beltéri (zárt)
környezetben eltöltött idő Európában

OTTHON
55%
MUNKAHELY
33%
EGYÉB ZÁRT KÖRNYEZET
Closed environments 2%
SZABAD LEVEGŐ
10%

Belső szennyezés Covid19

A COVID-19 koronavírus által 2020-ban okozott egészségügyi vészhelyzet megkívánta a beltéri levegőminőségre vonatkozó protokollok felülvizsgálatát. Felgyorsította a szükséges változtatások kivitelezését, azokban az épületekben ahol ezt a tényezőt a tervezésekor figyelmen hahgyták. Felvetődik a felelősség kérdése a belső levegőminőség fontosságának kezelése kapcsán egy ilyen méretű világjárvány megelőzése, illetve a terjedés mértékének csökkenése érdekében.
A betegség elleni kűzdelmet az orvostudományra bízzák, de mi is segíthetünk különböző óvintézkedések betatrtásával, mint környezetünk tisztítása, fertőtlenítése és szennyezésének megelőzése.
Egy Olaszországban kiadott publikáció szerint, mely a belső környezet fertőzésének megelőzéséről és kezeléséről számol be :

A többfunkciós és sok embert tömörítő épületekben és helyeken (mint társasházi lakások, irodák, egészségügyi létesítmények, gyógyszertárak, bankok, postahivatalok, bevásárlóközpontok, repterek, közlekedési állomások és eszközök), szorgalmazni kell a járványügyi megelőző magatartások és óvintézkedéseket megfelelő szintű betartatását.

érdekesség

A koronavírust elsősorban a légköri részecskék szállítják

Egy környzetvédelemmel foglalkozó olasz társaság (Sima) bejelentette, hogy SARS-Cov-2 koronavírust találtak a szálló porban (PM). A részecskék nyomon követése a városokban a járvány korai felismerésének indikátorai lehetnek.

Mi az a
szálló/ Mikro-por?

A szálló por a légkörben lebegő, nagyon finom porok összefoglaló megnevezése, melyek mérete néhány nanométertől 500 mikronig terjedhet.

Káros hatások:
Mikro-por

A testre és a környezetre gyakorolt káros hatásának mértéke a kémiai összetételétől függ. Ha a részecskék a légzőrendszerbe jutnak, a vírusok és baktériumok továbbterjedése mellett akár daganatos elváltozásokat is okozhatnak. Zavarják a növények fotoszintézisét, korrodálják az épületeket, csökkentik az anyagok tartósságát.

SISTEM-AIR

A környezet tisztán tartásának fontossága

Egy épület megtervezésénél nem a külsőség a legfontosabb. Mégis elveszett az alapvető szempont, az emberek életének minősége. Az épületek arra hivatottak, hogy bennük éljünk. Hatalmas hiba elfelejteni a napi takarítás fontosságát és az egészség védelmében betöltött szerepét.