VOC

Illékony szerves vegyületek

Mik azok az illékony szerves vegyületek?

Az illékony szerves vegyületek kifejezés számos szén alapú kémiai elemre utal, melyek lehetnek gáz vagy folyékony halmazállapotúak (folyékony formában könnyen elpárolognak).
Az illékony szerves vegyületek (VOC) szennyezésének különböző forrásai vannak a beltéri környezetben: az emberek “maguk”, a test felszíne, a kozmetikai vagy dezodoráló termékek, fűtőberendezések, tisztítószerek és különféle termékek révén (pl.: oldószerek, kötőanyagok, ragasztók, festékek) a kimosott ruhák, a cigarettafüst, a munkaeszközök pl.: nyomtatók és fénymásolók.
További jelentős szennyezésforrások az építőanyagok és a berendezések (pl.: bútorok, szőnyegek, burkolatok), melyek folyamatos hosszú távú kibocsátást végezhetnek (hetek, hónapok).

Különösen magas VOC koncentráció figyelhető meg a különféle anyagok lerakását,beszerelését, berendezését közvetlenül követő időszakban.
A VOC kibocsátás magasabb a termék élettartama kezdetén és meglehetősen rövid idő alatt jelentősen csökken (1 héttől – ragasztók esetében -, 6 hónapig – más kémiai vegyületek esetében -). Kivételt képez a formaldehid, amely sok éven keresztül viszonylag állandóan szabadul fel.
Továbbá, ha a levegőt nem cserélik megfelelően magas szennyezettségű területek közelében (nagy forgalmú utak, mélygarázs, garázs), akkor a VOC koncentráció jelentősen megnövekedhet.

A vegyület
osztálya

Alifás-
szénhidrogének

Halogénezett
szénhidrogének

Aromás
szénhidrogének

Alkoholok

Aldehidek

Főbb
összetevők

Propán – Hexán –
Limonén

Kloroform – Metilén-klorid – Pentaklór-fenol

Benzol – Metilbenzol –
Xilol

Etil alkohol –
Metil alkohol

Formaldehid –
Acetaldehid

A beltéri szennyezés
fő forrása

üzemanyagok, mosószerek, aeroszol hajtóanyagok, hűtőközegek, parfümbázisok

aeroszol hajtóanyagok, rovarirtó szerek, hűtőközegek

festékek, ragasztók, zománcok, lakkok,
tisztítószerek

ablaktisztítók, festékek, hígítók, ragasztók, kozmetikumok

Gombaölő, szigetelő, csíraölő, gyanták, fertőtlenítőszerek, forgácslap

További megjegyzések

Olvasson tovább és tudjon meg többet a VOC-król és kockázatukról

Benzol

Formaldehid

Radon

Szénhidrogének

Azbeszt

Penészgombák

Ózon

Mikro-por

Szén-monoxid

Kén-
oxidok

Nitrogén-
dioxid

Aktív és passzív dohányzás

Intézkedések a kitettség csökkentésére

A VOC szintje a gondosan megválasztott építőanyagokkal,lakberendezési és tisztításhoz használt termékekkel kordában tartható a beltéri környezetben. A tervezőknek és építészeknek, valamint az épület karbantartóinak olyan termékeket kellene javasolniuk/alkalmazniuk, melyek megfelelnek az egészségügyi és higiéniai követelményeknek, valamint nekünk is naprakésznek kellene lennünk a legújabb fejleményekkel. Javaslatok:

Minimalizálja a VOC tartalmú anyagok (kozmetikumok, dezodorok, tisztítószerek, ragasztók, oldószerek, festékek) felhasználását.

Ha lehetséges vízbázisú festéket használjon.

  1. A padlószőnyeg rögzítéséhez használjon a lehető legkevesebb ragasztót, alternatív megoldások figyelembe vétele mellett.

Megfelelően szellőztesse a helyiségeket, ha vannak lehetséges VOC források (cigarettafüst, frissen lerakott burkolatok, nyomtatók, fénymásolók stb.)

Mindig tartson fenn gondosan szellőztetett helyiségeket.

Ne dohányozzon bent.

Rendszeresen ellenőrizze a fűtő berendezéseket.

Főzéshez használjon külső elszívó berendezést.

Rendszeresen ellenőriztesse szakemberekkel a fűtő rendszereket (kazánok, füstkazánok, kémények).

A mechanikus szellőztető rendszereket szerelje fel megfelelő szűrőkkel és ellenőrizze rendszeresen.

A MEGOLDÁS

Integrált porszívó rendszer

Egyszerű és hosszú élettartamú beépített rendszer. Az egyetlen takarítási mód, amely 100%-ban kijuttatja otthonunkból a mikro-port, atkákat, allergéneket, baktériumokat, vírusokat és egyéb szennyező anyagokat.