fbpx

allergiaszezON

Sajnos a tavasz és a nyár közeledtével, nem csak a várva várt napsütés és meleg érkezik meg, hanem sokak számára egy nagyon kellemetlen dolog is: a pollen allergia.

A betegség kortól függetlenül kialakulhat, akár egészen fiatal gyermekeket is érinthet. Az pollen allergia tünetei sokfélék lehetnek, van, akinél légúti panaszokként jelentkezik (ezt nevezzük szénanáthának), de van, akinél a bőrön is okoz elváltozásokat, kiütéseket, duzzanatokat, ekcémát. Ezek mindenkinél máshogy jelennek meg, előfordulhat, hogy az allergia tünetei egész évben jelen vannak, hol erősebben, hol gyengébben, de van, akinél csak bizonyos növények virágzásakor robban be.

Magyarországon a leggyakoribb allergiát okozó növény a parlagfű, ami nyár végétől (időjárástól függően) akár hónapokon keresztül kínzó tüneteket okozhat. Ugyan így az útifű, a pázsitfűfélék és az üröm is lehet az allergia kiváltója.

Az érintetteknek sokat segíthet egy pollennaptár, hogy fel tudjanak készülni a kellemetlen időszakra.

Érdemes szakember segítségét kérni, hiszen számos gyógyszer létezik már a kezelésre, de néhány „házi praktikával” is enyhülhetnek a tünetek:

    • a szabadban töltött idő minimalizálásán kívül,
    • érdemes este/ éjjel szellőztetni, hiszen ekkorra a pollen koncentráció kint alacsonyabb,
    • hosszú haj esetén gyakori hajmosás javasolt
    • odafigyelés a ruházatra: kinti ruha azonnali lecserélése otthon, illetve műszálas anyagok kerülése, amik tovább erősíthetik, főleg a bőrpanaszokat.
  •  
  •  

Ha valaki építkezik vagy felújít érdemes előre gondolkozni: ha pollen vagy porallergiás, vagy asztmás beteg van a családban kimondottan ajánlott szellőztetőrendszerrel és központi porszívó rendszerrel felszerelni a házat vagy lakást, egyrészt azért, hogy megszűnjön a légkeverés (amit például egy hagyományos-, akkumulátoros- vagy robot porszívó használat közben okoz), ami bent is erősítheti az tüneteket, másrészt, hogy 100%-ban a falon kívülre jussanak az allergiát kiváltó apró részecskék.

Sajnos az allergia, a kínzó tünetek mellett hosszú távon krónikus betegségeket, például asztmát is okozhat, így érdemes tudatosan foglalkozni ezzel a témával és ha lehetséges, az új otthont egészségessé és biztonságossá tenni az említett rendszerekkel.

Ebből a videóból még több információt szerezhettek a beltéri levegőben előforduló szennyező anyagokról és egy másik gyakori allergiát kiváltó részecskéről:

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/pollenallergia