fbpx

Az a fránya matek...

Ezt a bejegyzést szeretnénk egy kicsit viccesre és lazábbra venni, ugyanakkor tiszta vizet önteni a pohárba a porszívókkal és az árakkal kapcsolatban.

Mind hallottuk már, hogy „a pénz nem boldogít”, de nyugodtan hozzátehetjük, hogy „de nélküle nem boldogulsz”. És ezzel is teljes mértékben egyet tudunk érteni, hogy „az becsüli a pénzt, kinek körme kopik utána”, ezért is tartjuk fontosnak, hogy megíródjon ez a bejegyzés, hiszen egy új otthon, egy felújítás vagy egy építkezés életünk egyik legnagyobb lépése és anyagi beruházása.

Aki nem jár szemellenzővel, az tudja, hogy manapság építkezni -és felújítani is-, még ha nem kacsalábon forgó palotára vágyik az ember sem olcsó mulatság, nagyon is fontos a matek, annak átgondolása és kiszámolása mire éri meg beruházni és mire nem.

ÉS MIVEL A MI SZAKTERÜLETÜNK A TAKARÍTÁS, AMI AZ EGYIK LEGFONTOSABB ÉS LEGHÉTKÖZNAPIBB TEENDŐ EGY OTTHONBAN,

szeretnénk Titeket ebben a témában kicsit tájékoztatni.

Gyakran találkozunk hasonló kijelentésekkel a központi porszívó rendszerrel kapcsolatban, hogy „ó, hát azt biztos nem szeretnénk, az eszméletlen drága”, „luxuscikk”, „ki tudja azt megfizetni”.

Korábban talán drágának számított vagy csak ez a hiedelem alakult ki róla (?), de most nézzük meg a tényeket és döntse el mindenki maga, hogy valóban luxuscikkről beszélünk-e?

Ennél a rendszernél az építkezéskor két lehetőséged van – csak úgy, mint a klímánál vagy a szellőztetőrendszernél – :

Először csak az alapszerelést, azaz a csőhálózatot telepíted az építkezés korai szakászában, így később bármikor elkezdheted használni a rendszert a hiányzó elemek megvásárlásával.

VAGY

A komplett rendszert megvásárolod és már a beköltözéstől használatba is veszed.

Vegyük a leggyakoribb házméreteket és nézzük sorban a lehetőségeket, kiszámoltuk azt is, hogy ezek mekkora részét teszik ki a teljes építkezés költségének*:

(*A teljes építkezés költsége a KSH 2020-as felmérése alapján az új építésű házak országos átlagárával lett számolva, ami 600.000 Ft/ m² volt.)

KÖZPONTI PORSZÍVÓ ALAPSZERELÉSI CSOMAGOK

100 m²-ig

ALAPSZERELÉSI KÉSZLET
2 SZERELŐLAPPAL

82.050 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,137%-A
VÁSÁRLÁS

150 m²

ALAPSZERELÉSI KÉSZLET
3 SZERELŐLAPPAL

107.950 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,12%-A
VÁSÁRLÁS

200 m²

ALAPSZERELÉSI KÉSZLET
4 SZERELŐLAPPAL

140.335 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,117%-A
VÁSÁRLÁS

250 m²

ALAPSZERELÉSI KÉSZLET
5 SZERELŐLAPPAL

183.515 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,122%-A
VÁSÁRLÁS

KOMPLETT KÖZPONTI PORSZÍVÓ RENDSZER

100 m²

KOMPLETT RENDSZER
2 FALI CSATLAKOZÓVAL

271.000 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,452%-A
VÁSÁRLÁS

150 m²

KOMPLETT RENDSZER
3 FALI CSATLAKOZÓVAL

302.350 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,336%-A
VÁSÁRLÁS

200 m²

KOMPLETT RENDSZER
4 FALI CSATLAKOZÓVAL

340.150 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,28%-A
VÁSÁRLÁS

250 m²

ALAPSZERELÉSI KÉSZLET
5 SZERELŐLAPPAL

388.700 FT

AZ ÉPÍTKEZÉS TELJES KÖLTSÉGÉNEK 0,26%-A
VÁSÁRLÁS

*A feltüntetett árak valós árak, az egyes ajánlatokra kattintva a csomagok meg is vásárolhatóak.

*A feltüntetett árak nem tartalmazzák a beszerelés költségét, erre a csőrendszert telepítő szakember (a házon dolgozó gépész vagy villanyszerelő) tud árajánlatot adni.

Persze a komplett rendszer árát lehet növelni, minél magasabb kategóriájú készüléket választ az ember, DE fontos megjegyezni, hogy itt az olcsóbb készülék sem jelent rosszabbat.

A Sistem Air-nél az árbéli különbözetet különböző műszaki paraméterek és kényelmi funkciók adják (ezekről a különbségekről YouTube csatornánkon, készülékek sorozatunkból tájékozódhatsz).

A szívóteljesítményben, ami a fő mérőszáma egy porszívónak közel azonosak, nem fogsz nálunk találni olyan készüléket, ami azért, mert olcsóbb gyengébben szív vagy kevésbé hatékonyan takarít. (Erről személyesen is megbizonyosodhatsz, ha ellátogatsz valamelyik bemutatótermünkbe.)

És a nagy kérdés…

JOBBAN JÁRSZ-E EGY HAGYOMÁNYOS-, VEZETÉK NÉLKÜLI- VAGY ROBOTPORSZÍVÓVAL?

Nézzük először csupán pénzügyi szempontból, amihez végeztünk egy kis kutatást:

HAGYOMÁNYOS PORSZÍVÓ

15.000-500.000 FT

LEGNÉPSZERŰBB TERMÉKEK 80.000-180.000

VEZETÉK NÉLKÜLI/ AKKUMULÁTOROS PORSZÍVÓ

40.000-300.000 FT

LEGNÉPSZERŰBB TERMÉKEK 100.000-150.000

ROBOTPORSZÍVÓ

50.000-280.000 FT

LEGNÉPSZERŰBB TERMÉKEK 150.000-200.000

Ezek után mondd meg Te, hogy manapság luxuscikknek vagy eszméletlen drágának számít-e a központi porszívó, ami nem csak egy használati tárgy, hanem egy beépített rendszer…

Persze olyan mondás is kering a pénzzel kapcsolatban, hogy a „a rest kétszer fárad, a fösvény kétszer költ.” A következő bejegyzésünkben összehasonlítjuk az említett takarítási módokat, körbejárjuk az egyes előnyöket és hátrányokat, hogy lásd érdemes-e spórolni. Hiszen egy porszívónál nem csak az számít, mennyiért veszed meg, hanem, hogy a használat során milyen karbantartást igényel, ennek van-e plusz költsége, milyen felületeket tudsz vele takarítani, mennyire hatékony, illetve az élettartam sem elhanyagolható tényező.

Ezzel és a következő bejegyzéssel a száraz tényeket összevetheted a piszkos anyagikkal és könnyedén dönthetsz új otthonod tisztán tartásáról a saját preferenciáid szerint.