fbpx

Te tudod mit lélegzel be otthonodban?

Gondoltad volna, hogy sok esetben egy átlagos forgalmú városi utca levegője tisztább, mint a beltéri levegő a nappalidban?

Bár korábban a beltéri levegőminőség sokkal kisebb figyelmet kapott, mint a kültéri, manapság fontos kérdéssé vált, hiszen napunk majdnem 90%-át zárt terekben töltjük (otthon, munkahelyen, iskolában, üzletekben stb.)…

Sokaknak a beltéri levegő szennyezéséről elsősorban a dohányfüst jut eszébe, de ennél sokkal többről van szó. Otthonod levegőjében fellelhetőek különböző allergének, szén-monoxid, különböző vegyi anyagok, de akár még radon is.

Ezek az anyagok olyan helyekről, tárgyakról, felületekről származnak, amikre valószínűleg nem is gondoltál.

 

Szennyező anyagokat bocsátanak ki:

(Menj az egereddel az adott szennyeződést kibocsájtó forrásokra és deríts ki róluk többet!)

Nyílt lánggal égő berendezések

Az ezek melléktermékeként létrejövő, vagy nem megfelelő karbantartásukból származó szén-monoxid a legközismertebb beltéri szennyező anyag, melynek magas koncentrációja halálos is lehet. Szerencsére a jelzőberendezések a legtöbb háztartásban fellelhetők.

Benedvesedett belső falak

Baktériumok, gombák és penészfajták élőhelyei lehetnek.

Műszaki cikkek

Működésük közben mérgező, nehezen lebomló anyagok áramlanak ki. Ajánlott az A energia besorolású és energiatakarékos termékek előnyben részesítése.

Régebbi épületek falai

Ha salakbetonból készültek veszélyforrások lehetnek, hiszen radont bocsáthatnak ki.

Falfesték

A frissen festett falak is lehetnek a beltéri levegő szennyezésének forrásai, a káros anyagok kibocsátása az idő múltával csökken, de nem szűnik meg.

Körömlakk

Káros anyagokat bocsájt a levegőbe.

Rovarirtó szerek

Nem csak a rovarokra, az emberi egészségre is káros anyagokat tartalmaz. Használatának gyakoriságát csökkentsd szúnyogháló felszerelésével!

PVC padlók

Növelik a légzőszervi megbetegedések kockázatát, hormonális hatású anyagokat bocsátanak ki, célszerű ezeket eltávolítani környezetünkből.

Bútorok

Különösen a farostlemezből készült bútorok is lehetnek a szennyezés forrásai: a ragasztó miatt formaldehid kerül a levegőbe. Ha teheted, válassz tömörfa bútorokat, melyek nem csak egészségesebbek, sokkal tartósabbak és fenntarthatóbbak is!

Padlószőnyeg

Nem a legkedvezőbb választás, ragasztója ugyancsak formaldehidet bocsájt a levegőbe, ezen kívül nehezen tisztítható szálai között poratkák telepedhetnek meg.

Ágybetét, ülőgarnitúrák, lakástextilek

Remek élőhelyet adnak a poratkáknak, amikről bővebben olvashatsz oldalunkon. Ezeket a felületeket érdemes gyakran portalanítani és fertőtleníteni.

Plsüssjátékok

Ugyancsak táptalajai a mérgező anyagoknak, ráadásul a gyermekek egészségére ezek sokkal károsabbak. Ügyelj ezek rendszeres tisztítására, fertőtlenítésére!

ÉS AMI TALÁN MEG SEM FORDUL A FEJEDBEN: A POR FELKAVARÁSA...

A ventilátorok felkavarják a leült port, így sokkal nagyobb mértékben lélegzed be.
 

A hagyományos porszívókkal ugyan csökkented a por mértékét, a másik oldalon kiáramló levegő ugyanúgy felkavarja a port, akár egy ventilátor,  így egyáltalán nem hatékony megoldás.

Ha építkezel vagy felújítasz érdemes központi porszívó rendszert beépíttetni, hiszen azzal a légkeverés elkerülhető, így a takarítás sokkal hatékonyabb és egészségesebb. Ráadásul olyan helyeket is portalaníthatsz, amiket a hagyományos háztartási-, akkumulátoros- vagy robot porszívókkal nem, így még jobban redukálhatod a por és az ahhoz tapadt szennyező részecskék mértékét.

Természetesen a portalanítás után ajánlott a nedves takarítás is, hogy csökkenjen a levegőben a szálló por mértéke.

Energiatakarékosság szempontjából jó választás a jól szigetelő ablak, de mindenképpen figyelj a rendszeres szellőztetésre, mert másképp a káros anyagok felgyülemlenek, „felszaporodnak” a levegőben! Télen a rövid ideig tartó, de intenzív légcsere ajánlott.

A modern szinte tökéletesen szigetelt és légtömör házakban a szellőztetés kérdését szellőztető rendszerrel oldják meg, ami megakadályozza a penész kialakulását és biztosítja a folyamatos friss, tiszta és megfelelő hőmérsékletű levegőt otthonodban.

Kitűnő belső levegőminőség érhető el ha a szellőztető rendszer mellett, központi porszívó rendszert használsz, hiszen:

  • előbbi kiküszöböli, hogy hagyományos szellőztetés során szennyező anyag kerüljön otthonodba,
  • illetve cseréli a beltéri szennyeződésekkel feltelt levegőt,
  • utóbbival pedig 100%-ban kijuttathatod a ruhán vagy cipőn behozott, háziállatok által termelt, főzés vagy egyéb tevékenységek során keletkezett koszokat.

A két rendszer együttes használatával csökkentheted otthonodban a por termelődését (például a porréteg képződését a bútorokon), és a legmagasabb szintre emelheted a levegő minőségét!