fbpx

Beteg épület szindróma

A levegő minőségének hatása az egészségre

“A beteg épület szindróma (SBS) meghatározást egyes épületek lakosainál felmerülő egészségügyi problémák leírására használják. Mivel az egyénekben nem kimutatható semmilyen konkrét betegség, ezek a tünetek az épületek komfortjával, egészségével köthetők össze.”Mondja ki az EPA (Environmental Protection Agency – Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) egy 1991-es, februári tanulmányában.

Persze a valóságban nem az épület maga beteg, hanem az emberek akik benne laknak. Az Olasz Egészségügyi Minisztérium is publikált egy cikket a weboldalán az SBS-ről, a WHO egyik tanulmányára reflektálva. A WHO megjegyzi, hogy az újonnan felépített vagy nemrégiben felújított épületek 30%-a panasz tárgya lehet a bennük lévő rossz levegő minőség miatt (I.A.Q.- Inside Air Quality = belső levegőminőség).

Ezt követően az EPA megfogalmazta az SBI és BRI közötti különbséget. Az amerikaiak nagyon szeretik a kezdőbetűket és rövidítéseket. Az SBI (Sick Building Illness) azaz a beteg épület szindróma, a BRI (Building Related Illness) épülethez köthető megbetegedés vagy az egyének olyan egészségkárosodása, mely közvetlenül az épület (melyben élnek, dolgoznak vagy időt eltöltenek) rossz levegőminőségéből adódik.

 

 

Hogyan simerjük fel a beteg épület szindrómát?

A beteg épület szindróma tünetei a következők:

A tünetek nem tulajdoníthatóak semmilyen már besorolt betegségnek, és amint az egyén elhagyja az épületet a tünetek szinte azonnal eltűnnek.

További érdekességek