fbpx

Mikro-por és finom porok

A beltéri levegő minősége

A beltéri levegő minősége

A kültéri levegőben megtalálható szennyező anyagok jelen vannak otthonunkban is, bekerülnek a talajból vagy a levegővel együtt. De magukban az épületekben is vannak szennyező anyagok, gyakran nagyon magas mértékben az alábbi két okból:

  1. Nem megfelelő a szellőzés/ szellőztetés, nem jó a külső-belső levegő cseréje (ezért a szennyező anyagok felhalmozódnak)

 

  1. A beépített berendezések vagy háztartási gépek nem képesek a szennyező anyagokat kijuttatni (például mikro-porok)

 

A belső szennyező anyagok jelen lehetnek gázok, gőzök vagy egyéb részecskék formájában is.
Részletesebben, itt a részecskék alatt a légköri port, a finom port és az összes szálló port értjük (TSD = total suspended dust). Tulajdonképpen ezek a “porok” alkotják levegőben szétszóródott anyagokat: rostok, szén részecskék, fémek, szilícium-dioxid, folyékony vagy szilárd szennyező anyagok. Ezek a részecskék lehetnek szervetlen vagy szerves eredetűek. Ide tartoznak a porok, pollenek, állati allergének, azbeszt, üveg szálak, égéstermékek, gombás spórák stb.

 

Hatása az egészségre

Különösen veszélyesek a mikro-porok, más néven finom porok, mivel nagyon kicsik, kevesebb, mint 2,5 mikron átmérőjűek. Olyannyira kicsik, hogy az orr vagy hörgők sem tudják felfogni őket. Közvetlenül a véráramba jutnak és a belélegzésüktől számított 40 percen belül elérik a test összes szervét.

Továbbá ezek a mikro-részecskék a levegőben lévő nehézfémekhez és baktériumokhoz kötődnek, így lehetővé teszik, hogy ezek is behatoljanak a testbe. Tehát a mikro-port amennyire tudjuk, ki kell ürítenünk az épületből, amelyben élünk. Az Egészségügyi Világszervezet tanulmányai szerint a levegőben levő mikropor növekedése a napi halálozás növekedését okozza.

Hogyan jutnak a otthonába és miből származnak?

Beszivárognak a talajból vagy a külső levegővel együtt. A szél vagy egyszerűen a hőmérsékletváltozás által létrehozott légáramok hordozzák őket. De magukban az épületekben is vannak szennyező anyagok, A mikroporok különböző típusú szennyező anyagokból állnak, amelyeket 3 kategóriára oszthatunk: atkák, pollenek, baktériumok és vírusok.

A mindenütt jelen lévő atkák

A poratka egy mikroszkópikus méretű, körülbelül 0,3 mm nagyságú élősködő. Egy teáskanál por átlagosan körülbelül 1.000 atkát és 25.000 egységnyi ürüléket tartalmaz.

A fő allergén az atkák ürüléke (egy nap egy atka átlagosan 40 egységnyi ürüléket is képes előállítani).

Az atkáknak fénytől mentes, meleg, párás környezetre van szükségük az élethez és a szaporodáshoz, leggyakrabban az ágyunkban telepszenek meg. Az emberi és állati lehámlott bőr darabjaival táplálkoznak. Az ürülék, ami az allergiás reakciót okozza, pedig a mikro-porban terjed el, majd az ember a levegővel együtt belélegzi.

A poratka allergia tünetei az orr dugulás, tüsszögés, vörös szemek és további megfázás szerű tünetek. A lehető legkisebb mértékig csökkenteni kell a mikro-porok jelenlétét az épületben.

 

Hol telepszenek meg?

Lakástextíliák

Párnák, takarók, függönyök és bármilyen huzat

Szőnyegek

Kitűnőek a sűrű, sokrétegű szövésnek köszönhetően

Ágyak, kanapék

Használatuknak köszönhetően bejutnak és megtelepednek

Láthatatlanok

Az atkák szabad szemmel nem láthatóak, körülbelül 150 fajtájuk van.

Hol telepszenek meg?

Laksátextíliák

Párnák, takarók, függönyök és bármilyen huzat

Szőnyegek

Kitűnőek a sűrű, sokrétegű szövésnek köszönhetően

Ágyak, fotelek, kanapék

Használatuknak köszönhetően bejutnak és megtelepednek

Láthatatlan

Az atkák szabad szemmel nem láthatóak, körülbelül 150 fajtájuk van.

Az irritációt okozó pollenek

A pollenek a virágos növények hím szaporító sejtjei. A statisztikák szerint, az emberek 30-35%-ánál allergiás reakciókat okoznak.

Méretük 15-200 mikrométer között mozog, így nagyon könnyen behatolnak a beltéri környezetbe a levegővel, cipőn, ruhán, állatokon vagy tárgyak szállítása révén.

A virágzás időszakában a beltéri pollenkoncentráció jóval kisebb, mint a kültéri, azonban a téli időszakban ez pont fordítva van. A belső pollenkoncentráció jóval magasabb lehet, hiszen a pollenek bent maradnak az épületekben lévő porral.

Az ablakokat éjszaka érdemes kinyitni, amikor a pollenek koncentrációja a levegőben jelentősen alacsonyabb.

A pollen negatív hatását az egészségre egy speciális allergia okozza, amelyet szénanáthának vagy szénaláznak is neveznek. Ez a probléma akkor jelentkezik, amikor a pollenkoncentráció elér egy bizonyos küszöböt, majd egyértelmű tünetek jelentkeznek: kötőhártya- és/vagy légúti gyulladás, köhögés, torokfájás, asztmatikus tünetek, folyamatos ürítés az orrból stb.

A beltéri, zárt környezet bizonyos esetekben valódi menedéket nyújthat a pollenallergiában szenvedőknek, feltéve, ha sikerül fenntartani az alacsony pollenkoncentrációt. Az olyan elszívó rendszer, mely képes kiszorítani a porokat, porrészecskéket és a pollent a beltéri környezetből hatékony gyógymód lehet az allergia ellen.

Szénanátha

A szénanátha a virágpor okozta szezonális betegség. A tünetek jelenlétének időtartama a pollen típusától és annak légköri koncentrációjától függ.

Az allergiás reakció periódikusan megismétlődik, mindig adott szezonban jelentkezik, függően az allergiáért felelős fajta jellemző beporzási időszakával.

A láthatatlan vírusok és baktériumok

Az emberi testbe bejutó kis méretű kórokozók, amelyek többé-kevésbé súlyos betegségeket okozhatnak, legyőzik az immunrendszert és eljuthatnak különféle szervekhez.

Méretük nagyon változatos: egyes vírusok, a legkisebb ismert kórokozók között szerepelnek, néhány milliomod milliméter méretűek is lehetnek, így könnyen elérhetik a felső légutakat.

Néhány órától, néhány napig Az emberi testen kívüli jelenlétük függ a kórokozó szerkezetétől és attól, mennyire ellenállóak, illetve képesek-e például bio hártyákat kialakítani.

A por és az aeroszolok szállíthatják a kórokozókat, amelyeket a fertőzött személyek bocsátanak ki, miközben beszélgetnek, lélegeznek, köhögnek, azaz a környezetbe juttatnak.

Ha vírussal vagy baktériummal fertőződik a leggyakoribb tünetek a rosszullét, gyengeség esetleg hőemelkedés vagy láz, amelyek egy általános gyulladásos állapot következményeként jelentkeznek. Például, ha a légzőrendszert nézzük, a vírusos és a bakteriális fertőzések a legtöbb esetben fájdalmat és gyulladást okoznak a szájban, a torokban, a gégében, a légcsőben és a hörgőkben, lehetséges köhögés és láz kialakulásával.

Olyan rendszerek telepítése az épületekbe, melyek biztosítják a belső környezet egészségét és jólétét. A belső környezetek arra valók, hogy bennük éljünk. Hatalmas hiba elfelejteni a napi takarítás fontosságát és az egészség védelmében betöltött szerepét. Az integrált porszívó rendszer az összes épület, a háztartás és a munka környezet alapvető rendszere lehet, amely garantálja a környezet egészségét: a mindennapi takarítással eltünteti a mikro-porokat, atkákat, allergéneket, szennyező anyagokat, baktériumokat és vírusokat.

Miért lehet kockázati tényező a hagyományos háztartási porszívó?

A vezeték nélküli porszívók, robotporszívók és hagyományos háztartási porszívók nem egészségesek…visszafújják a szennyező anyagokat a takarított helyiségbe. Tegye a kezét a készülék mögé, meleg levegő kiáramlását és a por szagát fogja érezni…

Amikor ezt érzi, akkor már késő!

Ez a levegő mikro-porban gazdag, ami visszatér a környezetbe, és amelyeket Ön és a környezetben élők belélegeznek.

Érdekességek: