fbpx

Tisztaság és a gyermekek immunrendszerének védelme

Az immunrendszer erősítése beltéri környezteben

salotto e sala da pranzo pulita e luminosa

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban megjelent higiéniai tanulmányok áttekintése kimutatta, hogy a mítosz, miszerint “túl tiszta ház” nem segíti az immunrendszer fejlődését, hamis mítosz.

Ennek az az oka, hogy ténylegesen kiderült, hogy a túlzott háztartási higiénia nincs jelentős hatással a vírusok és baktériumok támadásainak kivédésére. Ezenkívül az is bebizonyosodott, hogy a gyerekek még a kimagaslóan tiszta otthonban is egészséges immunrendszert építenek fel. A higiéniai hipotézis szerint (amely valójában a kórokozókkal és baktériumokkal való mérsékelt kitettség mellett szól), ha hagyjuk, hogy a gyerekek a felnőttekkel együtt érintkezzenek ugyan azokkal a mikroorganizmusokkal, az segíti a hatékony immunrendszer kialakulását, valamint az allergiák és autoimmun betegségek megelőzését. A “jó” mikroorganizmusok gyermekekbe való átadása azonban főleg társas interakciókon keresztül történik, először az anyával, majd a közvetlen családtagokkal. Az igazi tényezők, amelyek csökkentik ezt az áthaladást és növelik az immunrendszeri szabályozási problémák valószínűségét, a császármetszés, a szoptatás hiánya és az anya-gyermek közelség egyéb  hiányai, valamint a gyakori antibiotikum-használat és a nem megfelelő táplálkozás.

Agresszív tisztítószerek? A központi porszívó rendszer jobb megoldás!

Az általunk rutinszerűen használt tisztítószerek csökkentik a kórokozók jelenlétét otthonunkban, de bumeránghatást fejthetnek ki az immunrendszerre, és hajlamosíthatnak allergiás reakciókra (például asztmára), különösen az ismétlődő expozíció a tisztítószerek és fertőtlenítőszerek használata esetén.

Ezen okfejtés nyomán a nyilvánvalóan allergiás, „túl tiszta” otthonban nevelkedett gyermek egészségi állapota nem biztos, hogy az aszeptikus környezet miatt lesz rossz, ehelyett inkább a túlzott felmosószer-használat okozhatja betegségét a helyiségekben, ahol él. 

A központi porszívórendszer telepítése ideális megoldás lehet a túlzott mennyiségű felmosószernek való kitettség problémájára, miközben a mikro-por, vírusok, baktériumok és kórokozók eltávolításának köszönhetően valóban tiszta és higiénikus beltéri környezetet biztosít.

schema che mosta espulsione polveri e acari all'esterno

Difese immunitarie e ambiente esterno

Immun védelem és külső környezet

bambini che si tengono per mano e passeggiano in un parco

 

Nem csak az otthoni környezet létezik: már a szabadban és a helyi biodiverzitásban való érintkezés is az immunrendszer erősítését szolgálja, és ezt más bakteriológiai profillal rendelkező mikroorganizmusokkal teszik, amelyek hasznosabbak, mint az otthon fellelhetőké. Ha a gyerekeket természetes szabadtéri környezetnek teszik ki (például parkban), megnő az immun szabályozásra jellemző biomarkerek koncentrációja a vérben. Még akkor is, ha ezután visszatérnek a jóval sterilebb házakba.

 

További érdekességek: